×
LP

Bataat. Mitte lihtsalt magus kartul

02. detsember 2017, Silja Luide
4
Silja Luide

Bataadist saab valmistada friikartuleid ja putru nagu tavalisestki kartulist, aga see on ka suurepärane lisand kookidesse ja makaronitoitudesse.

Juba ligi kümmekond aastat eelkõige terviseteadlike toiduhuviliste hulgas populaarne olnud maguskartul ehk bataat on nüüdseks ka Eestis üha rohkem hinnas. Õnneks on seda vilja saada juba igas suuremas poes, mõnes suisa kahes variandis: tavalise ja mahedana.

Kesk-Ameerika troopikast pärit bataat (lad k ipomoea batatas) on üks väheseid sealseid kultuurtaimi, mida tunti väljaspool Uut Maailma juba enne Ameerika avastamist. Hiina maguskartuli ammused kirjeldused kinnitavad, et üks selle algkodusid võis olla Aasia, kuid Hispaaniasse ja ülejäänud Euroopasse jõudis vili ikka tänu Kolumbusele. Kuna see juhtus 70 aastat enne kartuli importimist, on kartul mitmes riigis saanud nime just bataadi järgi. Näiteks Prantsusmaal on kartul siiani kõnekeeles patate ja Inglismaal potato.

Edasi lugemiseks , telli digipakett või osta artikkel
0,99 € Osta artikkel
Tutvu maksevõimalustega >>